Advanced Search

€ 0 to € 20.000.000

We found 0 results. View results
Your search results

Huizenprijzen gaan door het dak

Posted by Decklusive on 19/07/2018
0

Voor het eerst in jaren stegen de prijzen van appartementen (+3 procent) en vooral van huizen (+4 procent) beduidend meer dan de inflatie (+1,67 procent). Dat blijkt uit de cijfers van de notarissen voor de eerste zes maanden van dit jaar. De volumes dalen licht.

De prijzen van huizen zitten in een duidelijke opwaartse trend. Een huis kostte in België in het tweede kwartaal voor het eerst gemiddeld meer dan 250.000 euro. Zowel voor de eerste zes maanden van dit jaar als in het tweede kwartaal werden er historische recordprijzen genoteerd, en dan nog zowel voor België als voor elk van de drie gewesten.

De prijsstijging van 4,1 procent in de eerste zes maanden van dit jaar is , in vergelijking met dezelfde periode een jaar voordien, beduidend meer dan de inflatie in die periode (1,67 procent).

‘Huizen waren in het voorbije jaar niet alleen waardevast, ze leverden opnieuw een meerwaarde op’, stelt notaris Bart Van Opstal vast. In de periode 2013-2018 steeg de prijs van een huis in ons land met 11,2 procent. Dat is nauwelijks meer dan de inflatie in die periode (9,74 procent).

Appartementen

 In de eerste zes maanden was er een stijging van de prijzen van appartementen met 3 procent voor België. De prijsstijgingen zijn wel minder algemeen en uitgesproken dan bij de huizen.

Voor het eerste halfjaar zijn er enkel nieuwe recordprijzen in Brussel (237.065 euro, +3 procent) en in Vlaanderen (223.807 euro, + 3 procent). Op kwartaalbasis noteerden dan weer enkel België (219.137 euro, +2 procent) en Wallonië (174.619 euro, + 3 procent) een nieuw record.

Bestaande appartementen voelen de impact van de vele nieuwbouwappartementen. Vorig jaar werden bouwvergunningen afgeleverd voor 50.143 nieuwe woongelegenheden. Het ging voor 62 procent om appartementen. Drie decennia geleden was dat maar een derde.

De prijsstijgingen  van appartementen in de periode 2013-2018 met 9 procent waren net voldoende om de inflatie bij te houden.

Bouwgronden

Ook de prijs voor bouwgrond per vierkante meter bleef stijgen. In de eerste zes maanden werd in België gemiddeld 199,8 euro betaald (+3 procent). In Vlaanderen was er een toename met drie procent tot 261,3 euro per vierkante meter, alweer een nieuw record.

Vanwege de hoge prijzen per vierkante meter en de kleinere kavels die vaak stedenbouwkundig worden opgelegd, daalt de gemiddelde oppervlakte van een perceel. Maar ook de prijs van een bouwgrond zit in het eerste halfjaar op een recordniveau met 135.016 euro voor België en 164.761 euro voor Vlaanderen.

Adempauze

Op het vlak van de volumes spreekt Van Opstal toch van ‘een adempauze’. In de eerste zes maanden waren er 1,2 procent minder dan een jaar geleden.  ‘Er was in de eerste vijf maanden van dit jaar een daling van de volumes. Men ging er van uit dat dit het gevolg was van uitstelgedrag vanwege de nieuwe registratierechten die van kracht werden in Vlaanderen vanaf 1 juni. In plaats van een inhaalbeweging in de maand juni, zagen we evenwel een daling. Het wordt uitkijken naar de evolutie in de volgende maanden’.

De woningmarkt profiteert van de nog steeds historisch lage rentetarieven. Lenen tegen iets meer dan een procent is voor sommigen nog steeds mogelijk. Ook de steeds verder dalende werkloosheid, het grote consumentenvertrouwen, een spaarboekje dat niets meer opbrengt en hoge beurskoersen, spelen in de kaart van vastgoed.

Via onze digitale kaart kan u zien hoeveel de prijzen van het vastgoed in uw gemeente in de eerste zes maanden van dit jaar zijn gestegen.

Bron: https://www.tijd.be/ondernemen/vastgoed/Huizenprijzen-gaan-door-het-dak/10032430

Compare Listings