geavanceerd zoeken

€ 0 naar € 20.000.000

We hebben gevonden 0 resultaten. Bekijk resultaten
geavanceerd zoeken

€ 0 naar € 20.000.000

we hebben gevonden 0 uitslagen
Uw zoekresultaten

Mag je een tuinhuis of bijgebouw plaatsen zonder vergunning

Gepost door Decklusive op 05/04/2018
0

Mag je een tuinhuis of bijgebouw plaatsen zonder vergunning?

Nu we steeds verder wegwandelen van de wintermaanden, blikken we graag vooruit naar de zomer. Heel wat onder ons zitten de komende maanden met veel plezier buiten, waardoor het tijd is om het over onze tuin te hebben. Met zijn grasveldje, tuinpaden, bloemen en moestuintje… Maar ook een tuinhuis om al je materiaal kwijt te kunnen!

Een tuinhuis in je tuin kan extra ruimte bieden, zeker wanneer je geen zolder, kelder of garage hebt. Maar mag je zomaar een tuinhuis plaatsen of bouwen zonder bouwvergunning? Er zijn enkele voorwaarden waarmee je moet rekening houden. Sinds 1 december 2010 mag een bijgebouw (zoals een tuinhuis, serre, vrijstaande garage, …) aan een woning worden toegevoegd zonder dat je een bouwvergunning nodig hebt. Ga wel eerst na wat het bestemmingsplan voorschrijft voor jouw woning en let daarbij ook op met deze stedenbouwkundige vereisten:

Maximaal 40m² oppervlakte
Je tuinhuis of bijgebouw mag in totaal maximaal 40 m² oppervlakte innemen. Is je bijgebouw groter, dan dien je wél een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen. Maar opgepast voor het addertje onder het gras: de oppervlakte van een bestaand bouwwerk moet worden afgetrokken van je nieuw bijgebouw want de totale oppervlakte van alle bijgebouwen mag slechts 40 m² bedragen. Alle oppervlakten van de verschillende losstaande bijgebouwen worden dus samengeteld.

Maximaal op 30 meter afstand van je woning
Je tuinhuis of bijgebouw moet binnen 30m afstand van je woning staan en moet 3m van de perceelsgrens blijven als het in een zijtuin geplaatst wordt. Voor de perceelsgrens achteraan de tuin volstaat een afstand van 1m of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens zonder deze bestaande scheidingsmuur te wijzigen.

De vrijstelling geldt niet als de losstaande bijgebouwen opgetrokken worden in ruimtelijk kwetsbaar gebied.

Maximaal 3,5m hoog
Je bent beperkt tot een totale hoogte van 3,5 meter. Al is deze beperking in hoogte meestal geen probleem wanneer het om een tuinhuisje gaat. De standaard formaten meten allemaal minder dan 3m hoog.

Architect nodig?
Voor een tuinhuis zonder vergunning heb je geen architect nodig (op voorwaarde dat het extra gebouw geen constructieprobleem met zich meebrengt, noch de stabiliteit van het gebouw wijzigt). Je mag het dus gerust zelf plaatsen of door de firma die je bijgebouw levert, zonder tussenkomst van een architect. Dat geldt eveneens voor het plaatsen van een duiventil, een volière of een hok voor dieren, niet groter dan 40m², kroonlijsthoogte beperkt tot 3m en nokhoogte tot 4,5m, met bijbehorende afrastering en een serre, niet groter dan 40m², kroonlijsthoogte beperkt tot 3m en nokhoogte tot 4,5m.

Voorbeeld
Mevrouw Maes wil in haar achtertuin een vrijstaand tuinhuis plaatsen. Momenteel heeft ze al een serre van 15 m² staan. Het vrijstellingsbesluit maakt het voor haar mogelijk om zonder stedenbouwkundige vergunning én zonder melding een tuinhuis te bouwen dat 25m² groot is (want 15 + 25 = 40). Naast de maximale oppervlakte moet ze ook rekening houden met een maximale hoogte van 3,5 meter en de hierboven vermelde afstanden tot de perceelsgrens.

Voor het bouwen of plaatsen van een tuinhuisje of bijgebouw dat kleiner is dan 40 m² oppervlakte, hoef je geen vergunning aan te vragen en geldt ook geen meldingsplicht meer. Je hoeft dus niet meer naar de stadsdienst te lopen om te melden dat je een bijgebouw gaat plaatsen. Al is het toch nooit slecht om de plaatsing op voorhand te melden bij je gemeente om zo eventuele geschillen of onduidelijkheden te vermijden.

Meer info over de Meldingsplicht vind je ook op de website van vlaanderen.be
Bekijk ook de extra checklist vrijstellingen van het Vlaams Departement Ruimtelijke Ordening.

Bron: https://www.noordernieuws.be/mag-je-een-tuinhuis-of-bijgebouw-plaatsen-zonder-vergunning/
Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay

Vergelijk aanbiedingen